Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då faller det” – i klippet ger facket och enhetschefen sina olika bilder av sommarbemanningen på förlossningen i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT och Christine Olsson/TT

Vårdförbundets oro: För tunn sommarbemanning på förlossningen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas färre bebisar i Västmanland mellan juni och augusti i år än förra året. Vårdförbundet är ändå oroligt över att det inte kommer finnas tillräckligt med personal på förlossningen – men regionen håller inte med.

Vårdförbundet anser att det kan bli svårt att ge bra vård till alla blivande mammor och deras barn om det inte finns tillräckligt med personal.

– Det är så tunt med bemanning och framförallt med kompetens, vilket gör att det är svårt att vidmakthålla det man behöver göra, säger Ingrid Edman, barnmorska och ordförande för Vårdförbundet Västmanland.

Regionen: ”Alla pass är täckta”

Men förlossningschefen, Sandra Hamberg, tycker inte att det stämmer. Hon säger att de har planerat noga och kommer ha tillräckligt med personal för att ta hand om mammor och bebisar för en trygg och bra vård.

– Vi har inga vakanta pass utan alla pass är täckta, säger Sandra Hamberg, enhetschef på förlossningen på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Region Västmanland har planerat för 681 födslar, motsvarande 7,4 per dag, mellan juni till augusti 2023. En minskning mot förra sommarens 758.

”Då faller det” – i klippet berättar båda sidor mer om hur de ser på sommarbemanningen och personalens semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.