Vårdguiden har tagit emot 1 000 samtal fler än motsvarande period förra året. Främst beror ökningen på branden.
– Det är frågor om allt från hälso- och sjukvård, försäkringsfrågor och vart de ska ta vägen till om luften tar slut om de stänger ventilationen, säger Maria Tiston, verksamhetschef för 1177 och jourcentralerna i Västmanland till TT.
Både Vårdguiden och jourcentralerna har förstärkt bemanningen för att möta behovet.
Röken är inte farlig
En del ställer frågor om symptom. De flesta har fått lugnande besked, men en del patienter har uppmanats att söka vård.
Röken är inte farlig, om du i övrigt är frisk. Men har du till exempel en lungsjukdom som KOL eller astma kan du påverkas mer av röken och kan behöva öka din medicindos, då ska man ta kontakt med sin läkare. Även allergiker kan behöva stanna inomhus och ta sina läkemedel enligt ordination. Hjärtsjuka kan få besvär med bröstsmärtor eller andfåddhet av röken.
Enligt Vårdguiden ska man söka vård om man har andningsvårigheter, bröstsmärtor, svår hosta och/eller påtaglig trötthet.
Ingen oro för gravida
Röken är en naturlig brandrök – och har inte blandats med farliga gaser som kan bildas om det till exempel är plast som brinner.
Gravida behöver inte oroa sig för brandröken, den kan inte skada fostret. Livsmedel påverkas inte heller, frukt och grönsaker ska sköljas i vanlig ordning, råder Vårdguiden.
Länsstyrelsen har tagit prover på vattnet i området och kommit fram till att dricksvattnet är godkänt att dricka, detta trots att det kan ha en missfärgning.