Svenska Jägarförbundet vill se en halvering av antalet vargar i landet. Foto: Heiko Junge/TT

Svenska Jägareförbundet om licensjakt på varg: ”Vi ska börja med att skjuta bort hälften”

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets varginventering visade att vargstammen i landet ligger över miniminivån på 300 vargar. Därför har Naturvårdsverket gett berörda länsstyrelser rätten att fatta beslut om licensjakt på varg för nästa säsong. Här i Västmanland väntas ett eventuellt beslut först till hösten.

– Vi måste inte fatta ett beslut, men vi kan. Det kan bli så att vi inte alls tillåter licensjakt, säger Daniel Mallwitz, naturvårdshandläggare på länssyrelsen.

Från Svenska jägareförbundet vill man se att vargstammen minskas rejält.

– Vi ska börja med att skjuta bort hälften, vi måste få de som bor på landsbygden att vilja bo där och verka. Det är otryggt att ha vargar omkring sig, det är familjer som har djur och de har barn som ska gå till bussen, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Från Naturskyddsföreningen däremot menar man att samtliga vargar ska vara kvar då de är en viktig del i den biologiska mångfalden.

– Vi har ett beslut om att ha en gynnsam bevarandestatus för vargen och då behövs 300 individer, säger Anna Malmström som är ordförande på Naturskyddsföreningen i Västmanland

– Vi är inte en egen satellit i det här. Nu måste vi prata ihop oss med andra länsstyrelser om hur vi ska gå vidare, säger Daniel Mallwitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.