Daniel Mallwitz, vilthandläggare på Länsstyrelsen menar att det är ovanligt att så få vargvalpar registreras. Foto: Jenny Berggren/SVT, Daniel Axelsson

Få vargvalpar registrerade i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Förra året registrerades färre vargvalpar än normalt i Västmanland. Enligt Daniel Mallwitz som är vilthandläggare på Länsstyrelsen så handlar det om att reviren har byts ut i större omfattning i år.

– Det som skett i år är att revirbyten skett på flera ställen under samma säsong, säger Daniel Mallwitz.

I Länsstyrelsens inventeringsrapport för 2022-2023 registrerades åtta stycken vargrevir men trots detta så var antalet vargvalpar få. Kontinuerligt så byts gamla revir ut mot nya vilket inte är ovanligt men i år så har särskilt många byten skett vilket innebär att valparna inte fötts ännu, uppger Daniel Mallwitz. Ett ställe där det uppkommit ett nytt revir är vid Hälleskogsbrännan som tillhör ett av reviren som påträffades vid inventeringen förra året. Om man ser till det stora hela är dock populationen stabil.

– När vi registrerar för det här året så kommer reviren ha valpkullar så det är en mellanårsgrej, säger Daniel Mallwitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.