I klippet tipsar Jordbruksverket hur du ska tänka vid hundköp. Foto: SVT Arkiv/Jordbruksverket

Varningen: Större efterfrågan riskerar ge fler smuggelhundar och oseriösa uppfödare

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det ökade trycket att skaffa hund i coronatider har Jordbruksverket gått ut med en varning att risken är större att luras att köpa en smuggelhund eller råka ut för en oseriös uppfödare just nu.

När fler jobbar hemifrån har intresset för att skaffa hund ökat rejält. När efterfrågan ökar så ökar också risken att bli lurad. Djur kan fara illa som smuggelhundar och oseriösa uppfödare ser efterfrågan som en chans att tjäna pengar.

Jordbruksverket kan i nuläget inte se några fler smuggelärenden men det kan finns ett mörkertal enligt Peter Ånge, handläggare på Jordbruksverket. Illegal införsel av hundar kan sprida smitta och det är myndighetens uppgift att förhindra att rabies kommer in.

– Sverige har varit rabiesfritt i över 100 år men det finns många länder där rabiessituationen är ganska allvarlig, säger Peter Ånge.

I klippet får du tips på vad du som hundköpare kan göra för att inte riskera att stötta en olaglig industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.