Inför våren är det alltid ett ökat tryck på passexpeditionerna runt om i landet. Foto: TT

Vårrusning efter pass

Publicerad

Just nu är det högt tryck på passexpeditionerna hos polisen och än är inte kulmen nådd då flest ansöker om pass.

Under påsklovet är det många som vill ha ett pass och då blir det långa köer.

– Många kommer in med familjen, på en kölapp kan det vara många som vill ha ett pass, säger Maria Thorén, inspektör och gruppchef för stöd och service på polisregion Mitt.

Och värre kommer det att bli. På passexpeditionerna är det alltid högt tryck under våren och än är inte kulmen nådd.

– Det är inför sommaren man kommer på att man behöver ett pass, säger Maria Thorén.

Finns fortfarande drop-in

På många håll i landet har man infört ett bokningssystem när man ansöker om pass. Det finns dock fortfarande drop-in mottagningar i Sverige. En av dem ligger i Västerås där Maria Thorén. Under våren märker de att det spiller över från andra regioner som infört bokningssystemet.

– Får man inte tid i sin region så tar man sig till närmaste drop-in mottagning. Då blir det extra mycket för oss, Maria Thorén.

När det absolut högsta trycket råder så stänger passexpeditionen av kölappsautomaten och då får man komma en annan dag. Därför rekommenderar Maria Thorén att ringa för att kolla läget innan man tar sig till en annan region för att ansöka om pass.

– Vi stänger ner kölappsautomaten för att man inte ska sitta och vänta i onödan. Nu är det så att om man har en kölapp så får man ett pass, säger hon.

Så fixar du pass smidigast

För att undvika den värsta rusningen är det som vanligt att vara ute i god tid som gäller. Om man ändå märker att ens pass går ut i sista minuten så finns det dock några knep.

– Har man inte barn och måste rätta sig efter dem kan det vara bra att undvika lov. Många kommer in efter jobbet, så för en ökad chans är det bättre att komma in mitt på dagen och undvika eftermiddagar, säger Maria Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.