SSAB Virsbo varslar 25 personer om uppsägning och nu väntar fackliga förhandlingar. Foto: SVT

Varsel i Virsbo – berör en tredjedel av personalen

Uppdaterad
Publicerad

SSAB har varslat 25 av 70 medarbetare om uppsägning på fabriken i Virsbo.

Anledningen ska vara vikande efterfrågan på de expanderbara bergbultar som utgör ungefär 80 procent av tillverkningen och som säljs över hela världen och används i gruvor och tunnlar.

– Marknaden för vår huvudsakliga produkt har varit svag under en tid och vi ser inga tecken på förbättring. Kostnadsbesparingarna väntas uppgå till cirka 20 miljoner kronor på årsbasis, säger Sara Valentin Eklöw, platschef på SSAB Virsbo och försäljningsdirektör för expanderbara bergbultar (ERB).

”Tvärdykt rakt ned i källaren”

Nedgången kommer efter några goda år, då SSAB i Virsbo till och med kunde anställda, berättar Patrik Strömberg, vice ordförande IF Metall SSAB Virsbo.

– Förra året var faktiskt till och med vårt bästa år, men nu har det tvärdykt rakt ned i källaren, så det är väldigt beklagligt alltihop, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.