Tydliga vårtecken ute i skogen. Foto: Natalie Caballero Löf/SVT

Vårtecken som rör sig

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkert vårtecken är att ormarna börjar krypa fram ur sina bon. Vi åkte till Asköviken för att se om vi kunde hitta några.

– Det är lättast att se dem den här tiden på året. På vintern sover dem och när de vaknar måste de komma fram i solen och värma sig. De ligger väldigt still och snällt, säger biologen Magdalena Rehnberg.

De ormar som vi kan se i Sverige är huggorm, snok och hasselsnok. Men enligt Magdalen Rehnberg är sannolikheten att en människa ska bli biten av en orm väldigt liten.

– Ormar är inte ute efter att anfalla, men en huggorm skulle försvara sig om man kliver på den, säger hon.

”Huggormar är fridlysta”

Hon menar på att huggormar oftast bits om exempelvis en hund vill slå med en tass. Om man skulle bli biten av en orm är det bra om man kan få hjälp att ta sig från platsen. En hund eller ett barn bör bäras därifrån.

Ormar är fridlysta och Magdalena Rehnberg menar på att det är viktigt att man inte hugger ihjäl ormarna utan att försöka flytta på den istället.

– Försök lyfta den med en lövräffsa eller kratta och lägga den i en hink. Lägg sedan på ett lock och transportera bort den. Den är nog bra att flytta den minst en kolimeter bort så att den inte kommer tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.