• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Västerås högsta trähus inflyttningsklart

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det inflyttningsdags för hyresgästerna till de 53 lägenheterna i Västerås högsta trähus. Fastigheten som står på Öster Mälarstrand har sex våningar och är unik eftersom den är helt byggd i trä.

Hyresvärden Mimer är inte först i Sverige men väl först i Västerås med ett trähus i sex våningar och idag var det dags för inflyttning.
– Det har varit en fantastisk resa, vi har bara fått positiva reaktioner, säger Thomas Wall, byggprojektchef Bostads AB Mimer.

Många fördelar

Totalt handlar det om 53 lägenheter, 2:or och 3:or med kök i kvarteret Mesanseglet. Att bygga hus i trä har enligt Thomas Wall många fördelar.

– Miljömässigt är ju trä en förnyelsebar råvara som förbrukar mindre energi och dessutom är lätt att jobba med.

– Sen är det den subjektiva känslan hos de boende, att de tycker att det känns varmt och ombonat vilket också är något som killarna som byggt huset har påpekat, de säger att de har haft en varm och tyst arbetsmiljö.

Framtidens melodi

Trots att Thomas Wall tror att flerfamiljshus i trä är framtidens melodi så har Mimer inget nytt trähusbygge på gång.

– Nej, det har vi inte. Men vi är inte främmande till om något byggföretag visar intresse, säger han.

Samtidigt handlar det om att den svenska träindustrin ska hinna med i utvecklingen.

– Det här huset är ju helt byggt i trä, till och med stommen. Vi hade för avsikt att köpa allt i Sverige men just stommen behövde vi beställa från Österrike eftersom träindustrin i Sverige tyvärr inte hängde med, säger Thomas Wall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer