Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Västerås stad

Västerås höjer beredskapsnivån – lagrar krismat i hemligt utrymme

Uppdaterad
Publicerad

I en hemlig byggnad någonstans i Västerås finns nu 280 000 portioner krismat – med hållbarhet i 25 år. Det ska hjälpa invånarna om det värsta inträffar.

– Vi har totalt investerat ungefär 10 miljoner kronor i krisberedskap, säger Johan Ahlström, krisingenjör på Västerås stad.

Västerås stad har sett en sårbarhet i att det finns mycket begränsad lagring av mat i Sverige och inom flera av stadens verksamheter. En stor del av den mat som finns i lagren förstörs om det blir strömavbrott och kylsystemen stannar.

En av anledningarna till att Västerås nu går före och blir ledande i krisberedskap är erfarenheter från den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

– Personalen fick stå där i skogen hungriga. Livsmedelssäkerheten var inte bra, det var bara tur att de inte blev sjuka av maten, säger Johan Ahlström.

I klippet får du kika in i det hemliga lagret och höra mer om krisberedskapen.

Rättelse: I videon pratar reportern om 40 000 portioner mat. Den rätta siffran är 7 x 40 000 matportioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.