Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västerås väntar med expansion – föräldrarna: ”Det är bara för oss att ta ett beslut”. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Byggstoppet på Västerås nya stadsdel Sätra får Dennis och Josefine att tveka

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad kommer att senarelägga flera investeringar i den nya stadsdelen Sätra. En tråkig nyhet för familjen Nilsson Meijer som i vinter blir en av de första att flytta in på området.

– Vi hade hoppats på att få sätta våra barn i skola här och kunna påbörja livet. Inte bara ha en byggarbetsplats i tio år, vilket är risken nu, säger Dennis Nilsson.

Sätra ska ge plats åt runt 2 000 bostäder, förskola, grundskola och äldreboende. Men nu dras det i handbromsen. Flera byggherrar avvaktar från när kostnaderna sticker iväg och nu väljer också Västerås att skjuta fram flera investeringar i området, rapporterar VLT.

Därför kommer det ta  flera år innan den kommunala servicen byggts ut med bland annat skola och äldreboende. Ett dystert besked för småbarnsföräldrarna Dennis Nilsson och Josefine Meijer som i vinter blir en av de första familjerna att flytta in.

Nya stadsdelen Sätra i Västerås

De säger sig ha förståelse till varför Västerås stad väljer att avvakta, men överväger om de ska försöka dra sig ur radhusköpet.

– Vi är mitt i processen att sälja vår lägenhet. Man får ändå vara tacksam över att det kommer nu och inte i precis slutet av budgivningen. Det är bara för oss att ta ett beslut, sedan får vi leva med det, fortsätter Josefine Meijer.

I klippet träffar SVT dem vid byggarbetsplatsen där de såg sin framtid växa fram – men nu tvekar.

Då kan bygget komma igång igen – och så ska Västerås stad prioritera

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för att bygga bostäder är lågt på Sätra. Nu pausar Västerås sina planer på skola och äldreboende. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya stadsdelen Sätra i Västerås

Mer i ämnet