Simning på Krillan – beachvolley på Löga. Så är SM-veckan i Västerås och Köping tänkt. Foto: SVT

Västerås och Köping vill ha SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Västerås och Köping vill arrangera SM-veckan tillsammans, sommaren 2023 eller 2024. På onsdagen sa kommunstyrelsen i Västerås ja till ansökan.

– Det är ett jättehäftigt event! säger Vicki Skure Eriksson (C).

Tanken är att 75 procent av idrotterna under arrangemanget ska vara i Västerås, bland annat på Lögarängen, Rocklunda och Västerås motorstadion.

25 procent ska vara i Köping, många av dem på Kristinelunds sportfält.

– Det är ju ett sätt att få upp ett ännu större engagemang för idrotten lokalt men också att visa upp de fina arenor vi har i Västerås och Köping. Det är ju också ett event som lockar väldigt mycket människor till våra städer, säger Vicki Skure Eriksson (C).

Värdskapet innebär en totalkostnad på 8 miljoner kronor, 6 miljoner för Västerås och 2 miljoner för Köping.

På tisdagseftermiddagen klubbade kommunstyrelsen i Västerås beslut om ansökan. M och KD ville inte att kommunen skulle ställa upp med värdavgiften, men övriga partier röstade för berättar Skure Eriksson. Foto: Rebecka Mårtensson

I Köping har kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare sagt ja till värdskapet berättar Conny Hall, förvaltningschef på kultur- och folkhälsoförvaltningen.

– Det här skulle betyda jättemycket tror jag. Dels för att vi kommer att kunna visa upp fler idrotter – vi har många duktiga utövare och föreningar. Men också för att Köping kommer att blomma ut! säger han.

Conny Hall är förvaltningschef kultur- och folkhälsoförvaltningen Köpings kommun. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.