Västerås – Ökad överlevnad efter ändtarmscancer

Uppdaterad
Publicerad

När kirurgerna på Centralasarettet i Västerås började använda en ny operationsmetod mot en viss typ av ändtarmscancer så lyckades de fördubbla överlevnaden hos patienterna.

Det visar en avhandling som kirurgen Maziar Hosseinali Khani vid Centrum för klinisk forskning i Västerås har gjort. Tidigare var prognosen mycket dålig för den här typen av ändtarmscancer.

Den nya metoden har också gjort att man lyckats halvera det antal operationer som behövt göras om.

Metoden innebär att kirurgen alltid ser till att skära bort tumören med marginal även om det skulle resultera i att man måste skära bort en liten del av prostata eller vagina. På så sätt minskar risken att lämna kvar tumörvävnad som kan orsaka återfall.

Fler patienter får strålbehandling före operation och dessutom har procedurerna förbättrats när det gäller att utreda sjukdomen innan kirurgin. Efterbehandlingen har också förbättrats, tack vare förbättrad patologisk undersökning av tumören.

Parallellt med detta så har operationerna mot ändtarmscancer centraliserats till Västerås från att tidgare ha utförts på fyra sjukhus i Västmanlands län så att de som gör den här typen av operationer får större rutin på uppgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.