Foto: Laser, eld och tysta fyrverkerier är en del av den kommande showen på nyårsafton.

Västerås stad vill locka till pampigt, gemensamt nyårsfirande

Uppdaterad
Publicerad

Attraktivt firande under reglerade former, det är målet för Västerås när de arrangerar firande av det nya året. Tysta fyrverkerier, eldshow och lasershow står på schemat.

-Det vi vill det är att ha en bra show som är bra för västeråsare så att vi får mycket besökare så att det blir lugnare i stan generellt, säger Alf Westerdahl enhetschef på Västerås Marknad och Näringsliv AB.

Firandet kommer vara på Fiskartorget i centrala Västerås och bestå av en spektakulär eldshow, lasershow och tysta fyrverkerier kring tolvslaget. Konstnärlig inspiration kommer-åtminstone visuellt, bland annat från elektroniska musikfestivaler, och musik är något som kommer finnas med genom hela showen på Fiskartorget. 

-Anledningen till varför tanken om ett gemensamt firande dök upp var att polisen för två tre år sedan uppmärksammande oss på att man sköt raketer mot varandra på stora torget och rapporter från allmänheten kom om att det fanns andra otrygga miljöer i staden. Folk som var fulla och sköt fyrverkerier mot varandra, säger Alf Westerdahl.

Då fick stadsledningskontoret fick frågan på bordet om att annordna firande själva och ett syfte var att få ner användandet av fyrverkerier.

-Istället för att folk skjuter av raketer över hela stan så är det bättre att man kommer ner här.

Både trygghet och upplevelse

Kritiska rösterna kring fyrverkerier har gjort att de valt att köpa in så kallade tysta fyrverkerier som inte låter lika mycket som traditionellt använda fyrverkerier. Det handlar både om att det kan vara otrevligt både för människor och djur. På plats finns också ordningsvakter och väktare.

– Samtidigt som det är en fråga om trygghet och att göra en bra sak så får man inte glömma att ha kul också. Jag tror eldshowen kommer bli en upplevelse vi inte varit med om förut i Västerås, säger Alf Westerdahl. .

Enligt honom blev det också lugnare på stora torget förra året och det var runt 5000 personer som gick och tittade på firandet.

– Det tar tid att ändra traditioner men jag hoppas att det kommer minst lika många detta år, säger Alf Westerdahl.

Det hela kommer kosta 500 000 kronor, ungefär lika mycket som förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.