Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Summer Meets general Klas Brink reagerar på kommunens besked i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Västerås stad drar in ekonomiskt stöd till Summer Meet

Uppdaterad
Publicerad

När Summer Meet drar igång i sommar ges inget bidrag till arrangören från Västerås stad. Klas Brink, general för bilträffen, kritiserar beslutet.

– Tycker vi kunnat hitta en väg kring det här, både personellt och ekonomiskt, jag tycker inte det känns 100 procent fair att vi ska ta hand om allt som händer på stan för att vi gör ett event på Johannisberg, säger Klas Brink.

Västerås stad har enligt kommunalråd Anna Thunell (MP), tidigare gett ett direkt ekonomiskt stöd för den cruising på stan som anordnas under bilträffen. Det stödet har nu dragits in. Det var vlt först med att rapportera om. Under pandemin har ingen bilträff arrangerats och det är först nu i sommar som förändringen blir aktuell.

– Det här är ett arrangemang som fått ekonomiskt stöd under lång tid, det är väldigt få arrangörer som får det så det var helt enkelt dags att fasa ut det, säger Anna Thunell (MP), kommunalråd Västerås.

– Det kom väldigt tvärt och vid ett olämpligt tillfälle, vi är skadade ekonomiskt efter att vi hållit upp i två år, säger Klas Brink.

Cruisingpass införs

För att finansiera cruisingen införs nu ett cruisingpass.

– För att försöka täcka en del av de fasta kostnaderna så har man möjlighet att köpa ett cruisingpass för 100 kr/bil för en helg, för att få åka i cruisingstråken, vi tror att om vi har tur så kan det täcka runt 70 procent av de direkta kostnaderna, säger Klas Brink.

Staden har åtaganden

Västerås stad betonar att man har ett åtagande i cruisingen som man alltid haft.

– Vi hjälper till med att spärra av gator, leder om trafik och vi hanterar slutstädning som vi alltid har gjort så det är inte så att kommunen helt tar sin hand ifrån det här, utan skillnaden är att man inte får ett direkt ekonomiskt stöd, Anna Thunell (MP).

Arrangören dementerar direkt stöd

Klas Brink meddelar efter att ha hört kommunalrådet i denna intervju att Summer Meet inte erhållit något direkt, ekonomiskt stöd. Undantaget var, enligt Brink, 2017 när de tog emot 100 000 kronor av Västerås Stad. Han är kritisk till att kommunalrådet uttalar sig så om stödet.

– Dom vet uppenbarligen inte själva och då ska man inte uttala sig. Det man gjort är att man anordnat och ansvara för Finbilscrusingen och Crusingen, säger Klas Brink.

Hör Klas Brink och Anna Thunell (MP) berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer