Michela Bonetti och Karolina Holmqvist är två av dansarna som reser ner till Italien. Foto: SVT/Linnéa Landemalm

Västeråsdansare uppträder i Italien

Uppdaterad
Publicerad

På Växhuset i Västerås repar en grupp dansare för fullt inför deras kommande resa till Pietresanta i Italien. Där ska de uppträda inför en internationell publik och delta i workshops med kända koreografer från hela världen.

Dansläraren Kristine Westman Elorza drog igång projektet för ungefär en månad sedan, efter att hon fått en förfrågan från en italiensk bekant om hon kunde tänka sig att ställa upp med sina koreografier. Hon satte ihop en grupp med tre av sina elever på kulturskolan och en professionell dansare från Stockholm. Tillsammans bildar de Compasión Dance Company och deras repertoar under resan består av fyra dansstycken som Kristine Westman Elorza skapat.

– Det är en salig blandning av lyrisk contemporary jazz och alla stycken har olika budskap, men touchar något som är personligt, berättar Kristine Westman Elorza.

Nya möjligheter

Med sig har de även fotografen Robert Ferm, som fotograferat och filmat förberedelserna inför resan. Festivalen Danza in Arte a Pietrasanta (DAP) pågår under en veckas tid och gruppen kommer bo tillsammans med andra personer som är verksamma inom dans. Kristine Westman Elorza har hoppas att projektet kommer att öppna upp nya möjligheter för dansare i Västerås,

– Förhoppningsvis kan det här leda till någonting för de som följer med och för andra i framtiden. Det behövs någonting mer i Västerås. Det är en dansstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.