Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det ska bli väldigt spännande att komma nära alla man sett på tv, säger eleven Ingrid Eliasson, inför Nobelfesten. Foto: Hanna Eklund

Västeråseleverna inför Nobelfesten: ”Bortom vår vildaste fantasi”

Publicerad

Under årets Nobelfest har ett antal västeråsare fått uppdraget att framföra musiken, bland annat 35 elever från Fryxellska skolans flickkör.

– Det här ska bli så otroligt spännande och kul, vi har repat sedan september och du får inte veta vad det är vi ska sjunga för det är hemligt, säger en av eleverna, Ingrid Eliasson, och skrattar.

Vid tre tillfällen under middagen ska Fryxellskas elever uppträda, tillsammans med Västerås Sinfonietta, funkbandet Blacknuss och operasångerskan Elisabeth Meyer, alla under ledning av jazzartisten Magnus Lindgren, som också har komponerat musiken.

Uppdrag dans

I normala nobelsammanhang dansar gästerna efter maten, men i år är förväntningarna lite annorlunda.

– Ja, Magnus Lindgren har fått uppdraget att musiken gärna får vara så medryckande att det rycker i axlarna på dem som sitter vid bordet, de kanske inte kommer att ställa sig upp och hoppa och skutta, men om man får lite huvudgung vore det skönt, säger Daniel Frisk, körledare på Fryxellska skolan.

Man kan ju vara lite fördomsfull och tänka att det är rätt stelt på den där tillställningen?

– Ja det kan man tänka, och det kanske är just därför han har fått uppdraget, säger Daniel Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.