Foto: Robert Gustavsson SVT

Västeråsföretag får EU-kommissionens pris

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsföretaget OpiFlex Automation har fått pris för att vara europas mest affärsinnovativa bolag.

”Ni löser en stor utmaning för verkstadsindustrin i Europa”

Det sa EU-kommissionen till västeråsföretaget OpiFlex Automation AB som har vunnit EU-kommissionens pris ”Business Innovation Observatory Award”. Företaget är i och med vinsten Europas mest affärsinnovativa bolag.

– Det är fantastiskt roligt och det betyder väldigt mycket, dels får vi ju publicitet men också ett erkännande att till och med EU-kommissionen visar värdet berättar en stolt vd och grundare Johan Frisk.

Företagets ide var att hitta en lösning på de monotona arbetsuppgifterna som gör att industrin får allt svårare att locka människor till sig, samt de allt kortare produktionsserierna på den globala marknaden.

Resultatet blev en dockningsplatta i golvet som gör att en robot kan flyttas dit den bäst behövs.

– Den låser fast sig hårt i golvet på fyra positioner i en speciell docka och det gör att den kommer på exakt rätt position och det gör att du kan köra i full hastighet med full precision precis som en fast monterad robot, säger Johan Frisk.

Nytt forskningsprojekt

Även om roboten är flyttbar så behövs fortfarande ett skyddande staket runt den för att skydda människor.

– Vi jobbar just nu med ett nytt koncept som gör att vi ska kunna köra helt utan staket och uppfylla maskindirektivet helt och hållet i ett nytt forskningsprojekt som vi siktar på att starta under året, säger Johan Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.