Västeråsstudie kan minska antibiotikanvändningen

Uppdaterad
Publicerad

Akut inflammation av tarmfickor, som varje år drabbar tusentals svenskar, behöver inte behandlas med antibiotika och patienterna behöver inte vårdas på sjukhus. Det enligt en ny studie från kirurgkliniken i Västerås och Centrum för klinisk forskning.

Enligt Daniel Isacson, specialistläkare och doktorand bakom studien, kan de nya rönen – om de får genomslag – både spara pengar åt sjukvården och minska onödig användning av antibiotika.

– Vi vill att våra studier ska leda till att den nya behandlingsmodellen sprider sig till andra sjukhus. På så sätt blir fler sjukhussängar tillgängliga för andra patienter samtidigt som vi får en mer rationell antibiotikapolicy, säger han i ett pressmeddelande.

Besparing på ett par miljoner

2011 slutade Västmanlands sjukhus behandla okomplicerad divertikulit, akut inflammation av tarmfickor på tjocktarmen, med antibiotika. 2014 började kirurgkliniken att behandla patienter i hemmet i stället för på sjukhus.

I den nya avhandlingen, där Isacson undersökt den ändrade behandlingsmetoden, bekräftas att andelen komplikationer med behandling utan antibiotika är låg och att patienter kan fortsätta behandlas i hemmet med god medicinsk säkerhet.

Antalet vårddagar ska också ha nästintill halverats, vilket sägs innebära en besparing på nästan två miljoner kronor för sjukvården i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.