Ställföreträdande kompanichef Mikael Lagerberg kommer tillsammans med Västmanlands hemvärnsbataljon hjälpa till i släckningsarbetet i Älvdalen. Foto: SVT

Västmanlandsbataljon hjälper släcka Älvdalenbrand

Uppdaterad
Publicerad

I dag åker hemvärnets bataljon i Västmanland till Dalarna för att hjälpa till med släckningen av branden i Älvdalen som nu är inne sin tolfte dag.

– Räddningstjänsten leder arbetet och vi är en extraresurs. De kommer att sätta in oss där vi behövs, säger Mikael Lagerberg, ställföreträdande kompanichef.

Totalt kommer 75 personer från länet att skickas till Älvdalen som förstärkning och för att lösa av en annan bataljon. Under tre dagar kommer Västmanlandsbataljonen arbeta dygnet runt med släckningsarbetet.

– I och med att vi jobbar tillsammans med räddningstjänstens personal, så kommer vi både befinna oss i det direkta brandområdet, men också hjälpa till att bygga begränsningslinjer, brandgator och se till att slangar flyttas dit branden rör sig, säger Lagerberg som under arbetet i Dalarna kommer att vara militär insatschef.

Kan det bli farligt?

– Ja, det kan det. Vi var med 2014 under den stora skogsbranden här och det händer att man gör sig illa. Bland annat kan det finnas fallande träd, man kan trampa ner i hål i marken där det finns brinnande glödbäddar eller så kan branden blossa upp och komma farande med hög fart genom skogen.

Bränderna i Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Norrbotten är större än branden i Västmanland år 2014 som då ansågs vara den värsta branden i Sverige sedan 50-talet.

Under söndagskvällen uppskattades sammanlagt 25 000 hektar skog brinna i Sverige, skriver TT. Enligt Skogsstyrelsens beräkningar har skogsbränderna hittills förstört skog till ett värde av mer än 900 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.