Köpings fightern Johanna Hamberg är uttagen till EM i ju-jutsu i Polen. Foto: SVT

Västmanlänning klar för EM i ju-jutsu

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Hamberg tävlar i ju-jutsu för klubben Dynamix Köping. I år tog hon sitt andra SM-guld i sin klass och nu är hon klar för EM i Polen.

– Det är spännande och väldigt stort. Mitt mål för det här året var att komma till EM men mitt stora mål är VM, i Malmö, i höst, säger Johanna Hamberg.

”Utmanar mig”

Johanna Hamberg är 34 år och tävlar för klubben Dynamix Köping. Hon började träna ju-jutsu när hon var 16 år gammal och fastnade för sporten på grund av att den kräver mycket.

– Den utmanar mig på väldigt många sätt. Det krävs ganska mycket av olika fysiska egenskaper.

– Många som håller på med ju-jutsu gör det för att det är bra träning. Anledningen till att jag fortfarande tävlar är just att det utmanar mig, säger Johanna Hamberg.

Började tävla sent

Johanna föll in på att tävla inom ju-jutsu först runt 2007. Hon tog sitt första SM guld 2015 och tog något år efter ett träningsuppehåll då hon skulle få sitt andra barn. 2017 gjorde hon comeback och i år tog hon sitt andra SM-guld i -55 klassen.

– Ett SM-guld är ju alltid ett SM-guld. Det är jätteroligt och att vara bäst i Sverige är ju stort.

”Tror jag kan komma på pallplats”

Nu är det bara några veckor kvar till EM i Polen och med ett SM-guld i ryggen har Johanna känslan av att EM kommer att gå hennes väg.

– Formen är bra och mentalt ligger jag helt rätt så jag tror jag har chans att hamna på pallen, säger Johanna Hamberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.