Västmanlänningarna som håller sig undan sina fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

De är dömda till mellan 14 dagar och ett halvår i fängelse, men dyker inte upp på anstalterna. Åtta personer med adresser i Västmanland smiter just nu undan sina fängelsestraff.

I slutet av oktober var 1048 personer i Sverige förpassade eller efterlysta. Så heter det när Kriminalvården beslutat att en dömd ska eftersökas av polis med anledning av att denne inte inställt sig för att påbörja fängelsestraff.

När SVT Västmanland begär ut underlag visar det sig att åtta av dem har nuvarande adresser i Västmanland. Det är personer som dömts till fängelsestraff på klass 2- och 3-anstalter, exempelvis Tillberga, men som inte dykt upp för att avtjäna sitt straff.

I videon berättar SVT:s reporter närmre om några av dem.

Enligt nuvarande regelverk, ett som just nu ses över, preskriberas utdömda straff efter en viss tid. Det innebär att om en person som dömts till fängelse håller sig undan tillräckligt länge, slipper denne att sitta av sin tid.  Något som kritiserats av bland annat Brottsofferjouren.

Enligt Kriminalvården är det dock förhållandevis få av fängelsestraffen som preskriberas.

Fler länsbor som smiter undan fängelse:

  • Man, 44 år, Västerås – dömd till fängelse i 2 månader för olovlig körning och rattfylleri.
  • Man, 31 år, Västerås – dömd till fängelse i 28 dagar för skadegörelse och narkotikabrott
  • Man, 39 år, Västerås – dömd till fängelse i 3 månader för undanröjd skyddstillisyn efter dom om bland annat skadegörelse, narkotikabrott och brott mot knivlagen

Fler exempel i videon ovan.

Källa: Kriminalvården, placeringssektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.