Vattna med poolvatten

Uppdaterad
Publicerad

Just nu fylls många pooler med vatten inför sommarens bad. När vattnet väl ska bytas ut behöver det inte gå till spillo, utan kan faktiskt återanvändas.

Michael Gustavsson har själv byggt sig en pool på tomten. Den har precis blivit redo för sommarens bad, men när säsongen sedan är slut tänker han som vanligt hälla ut en del av vattnet.

-Jag brukar hälla det i dagvattenbrunnen. Att hälla det på växterna har jag inte tänkt på. Det är väl en viss klorhalt i det, säger Michael Gustavsson.

Vattna gräset

Enligt Mälarenergi behöver man inte bara hälla ut vattnet. Det kan faktiskt återanvändas, även om det varit klor i.

-Generellt sett har vi för bråttom att göra oss av med vatten från tomterna. Det bästa är att använda det hemma, till exempel vattna gräset. Låter man bara poolen stå några dagar förbrukas ju kemikalierna man haft i poolvattnet och då går det att vattna med det lokalt, säger Niklas Gunnar, affärsområdeschef på Mälarenergi.

Vara försiktig

Man ska dock vara försiktigt och inte överdoserar vattnet med klor. Enligt Niklas Gunnar ska man gärna vänta några dagar innan man vattnar blommorna så att kloret hinner försvinna.

-Om det kommer ner i dagvattnet kan kemikalierna nå till exempel Mälaren och där är de inte direkt lämpliga. De kommer förbrukas där också så småningom, så det är inget stort miljöproblem. Naturligtvis är det inte bra att ha ut kemikalier i naturen, säger Niklas Gunnar.

Erika Hällberg

erika.hallberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.