Fram till och med oktober 2020 hade mängden avfall i Vafabs återbruk ökat med 15 procent jämfört med 2019. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Vi rensar och slänger mer än tidigare under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

På Vafabs återbruk har mängden avfall minskat stadigt de senaste fem åren, men det var innan pandemin. Fram till och med oktober 2020 hade mängden avfall ökat med 15 procent jämfört med 2019.

– Det märks att folk är hemma och renoverar och rensar, säger Anna Malmström avfallsstrateg på Vafab miljö.

Att handla mindre och med mer kvalité som håller längre, är den viktigaste åtgärden när det gäller att minska vår avfallsmängd. Och under en femårsperiod har avfallsmängden minskat på Vafabs återbruk, men nu är den trenden bruten och mängden avfall ökar.

– Man kanske köper mer prylar till hemmet, och köper via nätet så att det blir mycket kartonger som behöver sorteras, säger Anna Malmström, avfallsstrateg, Vafab miljö.

”En generationsfråga”

Enligt Anna Malmström har vi blivit ganska duktiga på att lämna in våra gamla grejer till second hand, men när det gäller att köpa så har vi en bit kvar.

– Det är nog lite av en generationsfråga. Det behöver inte ta så lång tid innan vi vågar köpa mer återvunna och återanvända grejer, säger hon.

Vafab har 12 medlemskommuner och 18 återbruk i Västmanland, Heby och Enköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.