Foto: Kristján Sigurjónsson

Viaduktmordet i Fagersta: Hovrätten fastställer livstidsdomen

Publicerad

Den 28-årige mannen som i tingsrätten dömdes till livstidsfängelse för mord och grov våldtäkt på en kvinna i 30-årsåldern i Fagersta, fick sin dom fastslagen av hovrätten under måndagseftermiddagen.

Efter tingsrättens dom hävdade mannen att han borde få ett tidsbestämt straff eftersom han har en psykiska sjukdom och överklagade beslutet till hovrätten.

Mordet och den grova våldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern skedde i Fagersta den 27 juli förra året. Mannen och en minderårig pojke, som var med när brottet begicks, greps några dagar efter händelsen. Inledningsvis nekade 28-åringen men efter några förhör ändrade han sin berättelse och förklarade detaljerat hur han mördade och våldtog kvinnan.

Den psykiska utredningen

Under förhandlingarna genomgick han en psykiatrisk undersökning som visade att han inte lidit av någon allvarlig psykiatriskt störning när han begick brottet. Däremot kunde rättsläkaren konstatera att han har en nedsatt funktionsförmåga. Något som hovrätten tagit hänsyn till men inte tycker räcker för att ge 28-åringen tidsbestämt straff.

”Sammantaget är emellertid skälen för ett livstidsstraff så starka att mannens personliga förhållanden inte ger utrymme för att bestämma påföljden till ett tidsbestämt fängelsestraff”, skriver de i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer