Flertalet villatomter har drabbats av vildsvinens framfart. Nu jagas det inne i bostadsområden för att minska stammen och skadorna. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Vildsvinsjakt bland husen i Fagersta: ”Vi går med vapen och folk reagerar olika”

Publicerad

Fagersta kommun har nyligen beslutat att tillåta jakt på vildsvin på kommunens mark inne i Västanforsområdet. En jakt som många välkomnar, men som också rör upp känslor.

Problemet med bökande vildsvin har ökat från runt 2018, och nu har kommunen ansett måttet rågat. Vildsvinen ska skjutas av.

Jakt har därför tillåtits på kommunens mark i Västanfors, en stadsdel av Fagersta som angränsar till skogar och annan natur. Men att jaga bland bostadshusen ställer extremt höga krav på jägarna vad gäller säkerheten.

– Det är inte trevligt att gå bland husen, vi går med vapen och folk reagerar olika. En del tycker det är bra och andra gånger blir man utskälld. Och det ställer stora krav på oss jägare med kulfång och verkligen tänka sig för; ”går det här”, och det finns gånger då man inte kan skjuta, säger Winnfried Preuss, jaktledare.

Hör mer om jakten och problemet med vildsvinen i Fagersta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.