Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenth Eriksson har gjort många fynd genom åren Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Lista: Tre rariteter i skivbutiken – vinyl för över hundra gånger originalpriset

Uppdaterad
Publicerad

Vinylens återtåg är knappast en nyhet. Det fysiska formatet väcktes till liv på nytt igen redan 2007 efter mer än ett decennium i träda och för varje år har försäljningen ökat.

SVT besökte en skivbutik i Västerås för att få tre typiska rariteter där efterfrågan gjort att priset skjutit i höjden.

Faktum är att den globala vinylförsäljningen ökade 52 procent under 2021 till ett antal av nästan 42 miljoner sålda enheter. Det är inte jämförbart med gulderan under 60- och 70-talet men de högsta uppmätta siffrorna sedan 1991.

Ny generation

Formatets kommersiella popularitet går inte att ta miste på när till och med stora livsmedelsbutiker kränger vinyler. Intresset för den svarta plasten har även gått ner i åldrarna där den nya – och yngre generationen som är vana vid att ha musiken några knapptryckningar bort – insett värdet i att lyssna analogt. Kenth Eriksson, på Skivbörsen i Västerås, berättar att många tonåringar kommer in till honom.

– Jag tror att den nya generationen känner att de vill hålla något i handen, helt enkelt, säger han.

Att hitta det svarta guldet

Inte sällan trissar skivbolagen upp priserna på vinyler genom att pressa limiterade eller exklusiva upplagor som sedan släpps till en hungrig marknad. Att hitta den där riktiga musikaliska guldklimpen kan därför vara svårt. Det kan räcka med att gå igenom den där kartongen som någon äldre släkting ställt nere i källaren för att hitta en värdefull raritet.

Följ med ner i skivbutiken där Kenth listar tre typiska rariteter som ger musiksamlare puls – och även får priset att rusa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.