M riktar hård kritik mot storbolagens skattetrixande

Uppdaterad
Publicerad

Även Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman riktar hård kritik mot att flera stora revisors- och advokatbyråer fortsätter att trixa med skatten. Han kräver att finansministern agerar omedelbart.
Men revisorernas- och advokaternas branschorganisationer tycker inte att uppläggen är kontroversiella.

I måndags kunde SVT Nyheter visa att flera av de stora advokat- och revisorsbolagen skapat olika typer av skatteupplägg för att sänka sin inkomstskatt.

Lagen bet inte

Detta trots att alliansregeringen i fjol skärpte lagen just för att komma åt att delägare på stora advokat- och revisionsbyråer tidigare utnyttjat ett kryphål i lagen som gjorde att de kunde ta lejonparten av sin inkomst som aktieutdelning, och på så vis sänka sin skatt från 58 procent till 20.

Skatteregler som egentligen var tänkta till att gynna småföretagare och uppmuntra de till att anställa.

Just nu pågår en utredning om att skärpa dessa skatteregler ytterligare. Men den kommer inte att vara klar förrän hösten 2016.

– Finansministern behöver ju agera nu. Det är oacceptabelt att revisorer bedriver aggressiva skatteupplägg på det här viset. Revisionsbranschen har ett stort ansvar för hur regler följs och sedan själva utnyttjar regelverket som det inte är tänkt.

– Det är oacceptabelt, säger Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman.

Enligt Wykman går det inte att invänta en utredning som kan göra att det tar flera år innan de här aggressiva skatteuppläggen stoppas.

Förstår inte kritiken

Anne Ramberg, advokatsamfundets generalsekreterare tycker att kritiken mot skatteuppläggen är obefogad.

– Det är inte något som helst klandervärt. Så länge som man tillämpar gällande regelverk. Och då är det på det viset att artister, advokater, ingenjörer och cykelhandlare i alla år kunnat driva sin verksamhet genom egna bolag, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet.

Skulle du själv kunna tänka dig att äga en andel i en stor advokatbyrå via ett bolag?

– Ja absolut. Det är fullständigt självklart, säger Ramberg.

Även Dan Brännström, generalsekreterare för revisorernas branschorganisation FAR är oförstående till att skatteuppläggen kritiseras.

– Att äga genom eget bolag är också en möjlighet som revisorslagen anvisar. Vi var tydliga med att de nya reglerna skulle skapa bekymmer för många stora byråer. Det är en orättvis beskattning för samma jobb där man skiljer på om den görs i en liten byrå eller i en stor byrå.

Vad finns det för särskilda etiska krav på en revisors näringsverksamhet ?

– Den måste vara helt lagenlig och transparant. Och inget som man ska försöka dölja eller hymla på något sätt. Jag tycker inte att det är bra om man ska skämmas för sin utdelning eller ersättning, säger Dan Brännström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revisorernas nya skatteupplägg

Mer i ämnet