Foto: Ali Lorestani/TT

Moderaterna vill stoppa förslag om ensamkommande

Publicerad

Moderaterna vill stoppa regeringens planer att lätta på kraven för ensamkommande att skaffa sig ett jobb för att få stanna i landet och hoppas nu samla en majoritet i riksdagen emot förslaget.

– Regeringen forcerar nu fram på egen hand förändringar som gör det lättare för vuxna män som inte har asylskäl att stanna i Sverige, Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard till Sveriges Radio.

– Det innebär att man prioriterar de som inte har skyddskäl framför exempelvis kvinnor och barn.

Den så kallade gymnasielagen innebär att ensamkommande unga kan få stanna permanent i Sverige om de efter avslutad gymnasieexamen inom sex månader hittar ett jobb som vara i minst två år.

Men, på grund av coronapandemin vill nu regeringen lätta på de reglerna eftersom det under pandemin blivit mycket svårare att hitta ett jobb. Dels får ensamkommande längre tid på sig att hitta ett jobb – från dagens 6 månader till ett år – och dels så behöver de inte längre hitta ett jobb som vara i två år för att visa att de kan försörja sig, det räcker med ett år.

Förändringarna är ett resultat av tidigare förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om hur Migrationskommitténs betänkande ska hanteras framöver. Miljöpartiet fick då igenom ett antal krav, bland annat lättade krav för ensamkommande.

Snabbremiss

Förslaget skickas nu på snabbremiss och remissinstanserna får endast tre dagar på sig att svara, då de nya reglerna ska träda i kraft redan från och med den 3 december. Detta då det finns personer som avslutade sina studier innan sommaren och vars uppehållstillstånd nu löper ut.

Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, är kritisk de föreslagna förändringarna men även till den kortam remisstiden.

 – Vilket skämt det här är! Regeringen minskar kraven på arbete för ensamkommande och sätter remisstiden till ynka tre dagar. Uppenbart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet försöker smyga genom en stor förändring, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.