Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reporter Jennifer Wegerup på plats i Italien när Giorgia Meloni svärs in som premiärminister. Foto: TT

Nu har högernationalisten Giorgia Meloni svurits in som premiärminister i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Giorgia Meloni, partiledare för högernationalistiska Italiens bröder, blir landets första kvinnliga premiärminister. Under lördagen svärs den nya regeringen in.

Italiens bröder gjorde ett succéval och blev med 26 procent av rösterna Italiens största parti. Nu, under lördagen, kommer partiet att bilda regering tillsammans med Silvio Berlusconis parti Forza Italia och Lega, som har högerextrema rötter.

Italiens bröder, som har rötterna i ett fascistparti, leds alltså av 45-åriga Giorgia Meloni, vars politik bland annat bygger på motstånd mot EU, ”massinvandring” och vad hon beskriver som hbtq-lobbyn.

”Har postfascistiska rötter”

SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup säger att Giorgia Meloni är ”väl medveten om att hennes regering verkligen kommer ha ögonen på sig”.

– Inte minst med tanke på hennes partis bakgrund. Italiens bröder har postfascistiska rötter och de som inte står på Melonis sida kritiserar både henne och den nya regeringen hårt.

På frågan om vilken politik som Giorgia Meloni vill driva svarar Jennifer Wegerup:

– Det är konservativ och nationalistisk politik. Man pratar mycket om skattesänkningar. Man vill ha starkt minskad immigration och hon vill också stärka de italienska kvinnornas situation. Hon vill att det ska födas fler italienska barn. Vissa skulle säga att hon ligger långt ut på högerkanten.

De blir ministrar

Utöver den nya premiärministern är flera andra utnämningar klara. Lega-politikern Giancarlo Giorgetti, som var ekonomisk utvecklingsminister i Mario Draghis tidigare regering, blir finansminister.

En av medgrundarna till Italiens bröder, Guido Crosetto, blir försvarsminister och Antonio Tajani från Forza Italia blir utrikesminister. Den ultrakonservativa katoliken Eugenia Maria Roccella utnämns till familj- och jämställdhetsminister.

Giorgia Meloni har tidigare sagt att hon kommer att fortsätta stötta Ukraina.

Vem är Giorgia Meloni?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.