Foto: TT/SVT

110-årig flykting söker asyl i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Är han världens äldsta flykting? Abdul Qadir Azizi som sökt asyl i Tyskland är både blind och döv och påstår sig vara 110 år gammal.

Det har tagit åtta månader för mannen som säger sig vara 110 år gammal att ta sig till Tyskland. Tillsammans med sin familj på åtta personer har han flytt från Afghanistan, skriver Aftonbladet.

Abdul Qadir Azizi tros vara den äldsta personen att söka asyl i Tyskland sedan flyktingströmmen till Europa började ta fart på allvar, rapporterar brittiska The Telegraph.

Teckenspråksvärlden

Inga id-handlingar

När tyska myndigheter bad om hans födelsedatum uppgav hans familj datumet 1 januari 1905.

Abdul Qadir Azizi har dock inga identitetshandlingar som kan bevisa födelsedatumet.

– Men även om mannen bara är 90 år gammal är hans flykt en fantastisk bedrift, säger Werner Straubinger på tyska polisen till medier.

Mannens 60-åriga dotter berättar att familjen flydde från Afghanistan efter att tre av den gamle mannens söner mördats av talibaner. Han fick ofta bäras av manliga familjemedlemmar för att klara den tuffa resan, enligt dottern.

Behövde inte läkare

När familjen kom fram till Tyskland behövde Abdul Qadir Azizi inte ens besöka läkare, berättar The Telegraph.

”Han är svag och skröplig, men stabil”, uppger den tyska polisen.

Nu finns familjen på en flyktingförläggning i närheten Deggendorf, i södra Tyskland.

– Vi är lättade över att äntligen vara framme i Tyskland, säger hans dotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet