Airbnb betalar ingen skatt i Sverige trots rekordvinster

Trots att lägenhetsuthyrningsföretaget Airbnb har vuxit explosionsartat i Sverige de senaste åren betalar de ingen skatt i Sverige. Det visar en granskning som SVT har gjort.

För ett år sedan hade det USA-baserade bolaget 13.000 svenska lägenhetsannonser på sin sajt. Sedan dess har utbudet nästan fördubblats. Enligt SVT:s beräkningar omsatte bolaget bara i Stockholm närmare 100 miljoner kronor förra året.

Men istället för att skatta i Sverige så skickar Airbnb de pengar som hyresvärdar och hyresgäster betalar direkt till konton på Irland, där bolagsskatten är lägst i Europa, och till lågskatteön Jersey och även till den amerikanska delstaten Delaware, där bolagsskatten är noll procent.

Airbnb betalar varken bolagsskatt eller moms i Sverige. Foto: TT/skärmdump Airbnb

Skatteverkets syn på bolaget är att tjänsterna uppstår i det land där dataservrarna är placerade, och eftersom de inte står i Sverige så behöver de förmodligen inte skatta i Sverige

Airbnb:s svenska PR-byrå, Northen Link PR, skriver i ett sms till SVT att Airbnb betalar skatt ”naturligtvis enligt gällande regler”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer