Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Åkesson: ”Inga planer på att ändra arbetssätt”

Publicerad

Sverigedemokraterna kommer inte att ändra sitt arbetssätt, trots kritiken mot att partiet använder anonyma konton i sociala medier, något som Kalla fakta avslöjade i en granskning. Det sa partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda igår.

Efter Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton i sociala medier har hård kritik riktats mot partiet. Socialdemokraterna vill stänga av SD-tjänstemän från regeringskansliet i väntan på ny säkerhetsprövning, och Liberalerna vill utreda ett förbud mot att partier använder anonyma konton i sociala medier.

Men partiledaren Jimmie Åkesson kallar debatten ”bisarr” och säger att de inte har några planer på att ändra arbetssätt. Han försvarar användandet av anonyma konton med att alla Sverigedemokraternas sympatisörer inte vill vara öppna med det.

– Då ger det här en möjlighet för dem att ändå delta i debatten, dela vidare material och liknande.

Men det här handlar om konton som partiet driver?

– Det är också en definitionsfråga, det får man reda ut så småningom. Rent formellt är det inte partiet som driver kontona, det är enskilda personer som antingen är engagerade i partiet eller jobbar för partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.