Åkesson: ”Vi vill samarbeta med DF och Ukip”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lämnade i SVT:s Aktuellt igår kväll ett besked om vilka partier man kan tänka sig att samarbeta med i EU-parlamentet.

– Vi har identifierat två partier som vi vill samarbeta med och det är Dansk Folkeparti och UKIP i Storbritannien. Det är de två som vi kan tänka oss att samarbeta med och går inte det så blir vi sannolikt grupplösa, sade Åkesson.

Danskt Folkeparti blev det största partiet i Danmarks EU-val, och allt tyder på att även Ukip blir det största partiet i Storbritannien.

Åkesson ville så sent som igår morse inte lämna besked om vilka partier man vill samarbeta med i Europaparlamentet. Han sade då att det högerextrema Front National i Frankrike har haft en ”intressant utveckling”.

– Partiledaren Marine Le Pen försöker bryta den stämpel som partiet har haft tidigare och det är positivt, sade Åkesson då.

SD har haft kontakter med Front National, och i höstas rapporterade Aftonbladet att partiledaren Marine Le Pen besökte Sverigedemokraternas kansli i Stockholm för att diskutera ett eventuellt samarbete i EU-parlamentet.

Men något samarbete med Front National i parlamentet är alltså inte aktuellt för Sverigedemokraterna. Både Dansk Folkeparti och Ukip har tagit avstånd från det franska partiet, och just på grund av SD:s kontakter med Front National har Dansk Folkeparti har varit tveksamma till ett större samarbete med SD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.