Älgflugor plågar jägarna

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakten är i full gång på flera ställen men för många blir den en plåga. Älgflugorna har nämligen spridit sig och blivit fler.

Älgflugan är en blodsugande parasit som älskar att krypa in i pälsen på bland annat älg men det händer att den tar fel och istället kryper in i håret på människor.

– Det kliar och du känner att det är obehagligt och att det är någonting som går i håret, säger Malin Danielsson, älgjägare som under den här veckan tömt håret på flera stycken.

Kan orsaka allergisk reaktion

Vuxna älgflugor är vanligen fem till sju millimeter långa och kan ibland  orsaka en allergisk reaktion. Det är framför allt i de södra delarna av landet de funnits men det mesta tyder på att de fått fäste högre upp.

– Nu finns de till och med nära fjällregionen. En teori om varför är klimatförändringarna som kan ha gynnat arten. Det kan också bero på att det finns gott om älg och rådjur i skog och mark, säger Yngve Bodin som är mygg- och flugexpert på Naturhistoriska museet i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.