Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt fler får diagnosen bipolär sjukdom Foto: TT

Allt fler får diagnosen bipolär sjukdom

Publicerad

Allt fler personer får diagnosen bipolär sjukdom. Antalet har ökat från 26 103 år 2016 till 31 191 i förra året.

Enligt experter beror ökningen inte på att fler är sjuka utan på att läkare allt oftare ställer diagnosen.

Bipolär sjukdom innebär att en person är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan personen må bra och leva som vanligt.      

Mats Adler, överläkare i psykiatri, säger till SVT Nyheter att det förhoppningsvis handlar om att man blivit bättre på att identifiera sjukdomen, men att det även finns fall där andra sjukdomar av misstag diagnostiseras som bipolaritet.   

De flesta söker vård under depression, vilket gör sjukdomen svårupptäckt.

DET HÄR ÄR BIPOLÄR SJUKDOM:

Visa

* Bipolär sjukdom innebär att en person är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan personen må bra och leva som vanligt.

* Att vara manisk betyder att man är överdrivet upprymd och energisk, medan depression innebär det motsatta, det vill säga att all lust och energi har tagit slut.

* Det finns olika typer av bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom typ 1 är den mest kända varianten av sjukdomen, och kallades tidigare för manodepressiv sjukdom. Bipolär sjukdom typ 1 innebär att du har kraftiga manier och svåra depressioner.

* Bipolär sjukdom typ 2 har förutom depressioner också perioder med lindriga maniska symtom, så kallad hypomani. Hypomani kan upplevas som en ökad energi, kreativitet eller rastlöshet.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer