Foto: TT

Amnesty: 13.000 fångar avrättade i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 13.000 människor har avrättats i hemlighet i det syriska fängelset Saydnaya de senaste åren. Det hävdar Amnesty International i en ny rapport.

Före detta fångar, vakter och domare i Saydnaya har vittnat om systematiska massavrättningar genom hängning mellan 2011 och 2015. Fångar i fängelset tas ut i grupper om 50, hängs och körs till massgravar. Anhöriga blir aldrig underrättade.

Enligt Amnesty har hängningarna i Saydnaya godkänts av tjänstemän på högsta regeringsnivå, på uppdrag av Syriens president Bashar al-Assad.

Tortyr i årtionden

Den syriska regeringen ska ha använt sig av tortyr och försvinnanden i många år, enligt Amnesty.

Sedan 1986 har 35 olika tortyrmetoder i syriska fängelser dokumenterats. Fångarna lever under fasansfulla villkor, utan vatten och mat och utsätts för misshandel och våldtäkter.

Krigsbrotten blir allt grövre och ökar i omfattning, enligt rapporten som kallas ”Ett mänskligt slakteri”. Ingen av fångarna får en rättegång utan bara en summarisk process på några minuter.

Amnesty uppmanar nu FN att omedelbart vidta åtgärder för att få ett slut på ”dessa fruktansvärda brott”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer