Andersson: ”Rysslands invasion är oförsvarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde höll på torsdagen pressträff, där de fördömde den ryska invasionen av Ukraina.

Statsministern menade att Ukrainas suveränitet måste respekteras och att den ryska invasionen är oprovocerad, olaglig och och oförsvarlig.

– Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag. Ryssland måste ovillkorligen dra tillbaka alla stridskrafter från Ukraina, säger statsministern.Ukrainas suveränitet måste respekteras och att den ryska invasionen är oprovocerad, olaglig och och oförsvarlig.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Utrikesminister Ann Linde menar att den ryska invasionen är ett allvarligt folkrättsbrott.

– Vi står inför det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Konsekvenserna kommer att bli utomordentligt allvarliga, jag talar om människoliv, ett brott mot den europeiska säkerhetsordningen och Sveriges säkerhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Mer i ämnet