Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbete med tolkutredningen pågår Foto: Privat.

Arbete med tolkutredningen pågår

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett arbete med att jobba vidare med tolkutredningen.

I förra veckan träffades flera personer från Förbundet för Sveriges Dövblinda, Sveriges Dövas Riksförbund och Hörselskadades Riksförbund i ett seminarium på riksdagen, där de mötte politiker.

Tolkutredningen var på remiss under förra året och sedan i höstas så väntas en proposition. Men det har inte kommit något förslag än. Därför bjöd flera förbund in riksdagspartierna för att berätta om tre stora förändringar som man hoppas ska bli av.

Det handlar bland annat om att arbetsgivaren inte ska behöva stå för tolkkostnaden, att man ska ha en nationell funktion för samordning av tolktjänsterna samt att rätten till tolk ska flyttas från sjukvårdslagen.

Idag fortsatte möten med politikerna. Förbunden träffade Socialtjänstministern Camilla Waltersson samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Linda Eriksson från förbundet Sveriges dövblinda sa så här om politikernas reaktioner vid seminariet:

”Av deras svar uppfattade jag att alla var överens om att det behövs förändringar och alla var positivt inställda, men de ville inte lova något”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.