Foto: TT

Automatiserade vapnen avfyrade upp till 540 skott i minuten

Uppdaterad
Publicerad

Bilder tagna i hotellrummet där Stephen Paddock utförde masskjutningen i Las Vegas, visar skjutvapen på stativ och stora mängder tomhylsor på golvet.

Polisen i Las Vegas höll på tisdagskvällen ytterligare en presskonferens om måndagens dåd.

– FBI jobbar fortfarande aktivt på platsen, säger polischefen Joseph Lombardo.

MASSKJUTNING I LAS VEGAS – teckenspråk

Polisen berättade att den misstänkte skytten Stephen Paddock riggade kameror både inne i och utanför hotellrummet som han sköt ifrån, en av dem placerades i en serveringsvagn. Orsaken var sannolikt för att se om någon var på väg dit för att gripa honom, uppger AP.

Det första larmsamtalet kom vid 22-tiden.

– Vi fick det första samtalet 22.08 och så fortsatte han skjuta i nio minuter, säger Joseph Lombardo.

Enligt polisen ökade han takten allt eftersom, skriver Reuters.

Nu har polisen fått ytterligare insyn i hur masskjutningen gick till, och att upp till 540 skott i minuten kan ha avfyrats.

– Han lyckades göra halvautomatiska vapen i princip helautomatiska, vilket gjorde att han kunde skjuta 90 skott per tio sekunder, rapporterar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Polischefen uppger att den misstänkte skyttens flickvän är ”en person av intresse”, men att hon inte är misstänkt.

Flickvännen ska på onsdagsmorgonen svensk tid ha landat i USA från Filippinerna, och möttes av den federala polisens utredare.

Utredningen arbetar också med uppgifterna om att gärningsmannen Stephen Paddock ska ha fört över motsvarande åttahundratusen svenska kronor till konton på Filipinerna bara dagar före massakern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MASSKJUTNING I LAS VEGAS – teckenspråk

Mer i ämnet