Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Avslag för förslag om Örebro som förvaltningsområde för teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens konstitutionsutskott har avslagit ett förslag från bland andra Miljöpartisten Camilla Hansén om att utse Örebro kommun till försökskommun för teckenspråkigt förvaltningsområde.

Utskottet menar att man tidigare har behandlat motionsyrkanden om teckenspråk som minoritetsspråk, och att det inte uppfyller kraven för att bli ett fullvärdigt minoritetsspråk, med anknytning till urbefolkningar och andra nationella minoriteter. Utskottet uttalar istället sitt stöd för att det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket.

Miljöpartisten Jan Riise reserverade sig mot beslutet.

Teckenspråksvärlden

Särskilda rättigheter

I kommuner som ingår i förvaltningsområden har minoriteter särskilda rättigheter. De har rätt att använda sitt språk i kontakt med myndigheter, och kommunerna erbjuder barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken.

Ett stort antal kommuner och regioner ingår i ett eller flera förvaltningsområden. Till exempel ingår 66 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 25 kommuner i det samiska och nio kommuner för meänkieli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet