Bakgrund: Mona Sahlin kan bli socialdemokraternas partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin tackade den 18 januari ja till att bli socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Men vägen dit har varit både lång och krånglig. Mona Sahlin debuterade i riksdagen 1982, då som den yngsta ledamoten och gravid. Hennes karriär gick uppåt, och 1990 blev hon invald som chef för arbetsmarknadsdepartementet. Trebarnsmamman Mona blev 1992 socialdemokraternas första kvinnliga partisekreterare. 1994 blev Sahlin vice statsminister och självklar efterträdare till statsminister Ingvar Carlsson.

När avslöjanden 1995 kom om att hon använt statens kort till privata inköp och att hon missat att betala dagisavgifter och p-böter fick hon avgå trots att polsiens förundersökning friade henne från brott. 1998 blev hon invald i regeringen av den nya statsministern, Göran Persson. Mona blev 2006 vice ordförande i riksdagens socialutskott. Mona Sahlin har blivit kritiserad bland annat för att prata för mycket och handla för lite, men nu är hon tillbaka, tystare och starkare, mot alla odds. Enligt hon själv älskar hon både partiet och politiken. Om den nu 50-åriga Mona Sahlin blir partiledare för Sveriges största parti så måste det anses som ett historisk genombrott för jämställdheten i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.