Bebislycka på Borås djurpark

Orangutangen Sabine födde på lördagsmorgonen sin sjätte unge. Aphuset och djuren på Borås djurpark har nu fått tillökning i familjen.

Aphuset på Borås djurpark hade stängt större delen av lördagen. Orsaken? Orangutangen Sabine skulle föda.

– Min kollega noterade att det var något som hände i Aphuset och ropade på mig. När vi kom dit så var bebisen alldeles nyfödd. Då hade det precis hänt, säger djurvårdare Sara Hedlund glatt till SVT.

Orangutangerna höll sig inomhus hela lördagen. Nyfödda ungarna är nämligen känsliga för kyla.

– Bebisen är väldigt liten och väger ungefär 1 kilo. Jättesöt. Nu är ungen omhändertagen av sin mamma.

Mamman Sabine har sedan tidigare fem ungar. Alla döttrar döpta till något på S, efter moderns första bokstav. Alla pojkar likaså efter fadern Bako.

Vi är fantastiskt glada och helt lyriska att vi nu har en unge till. Det är bra för orangutangerna att de får lov att ta hand om ungarna, det är väldigt viktigt för individerna, säger Sara Hedlund.

Vad ska ungen heta då?

– Vi vet inte könet än så det får vi klura på framöver, säger hon.

Fakta: Orangutangen

Visa

Orangutang betyder ”skogsmänniska” på malaysiska och är de enda nu levande så kallade människoapor som förekommer utanför Afrika. Orangutanger lever till skillnad från de flesta andra apor ensamma istället för i grupp. Trots sin storlek och relativt klumpiga utseende är orangutangen nästan uteslutande trädlevande. Natten tillbringas i ett bo som byggs av hopvikta grenar och blad. Orangutangen är idag starkt hotad, där skövling av regnskog och jakt är de största hoten mot orangutangens överlevnad.

Källa: Borås Djurpark

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer