Foto: TT

Bedrägerier via bank-id blir vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Bank-id-bedragare med koppling till grov organiserad brottslighet har kommit över drygt 50 miljoner kronor under det senaste halvåret, enligt källor till SVT och Expressen.

Det sker genom att på olika sätt lura småsparare och pensionärer att identifiera sig och signera med bank-id och bankdosor.

Bedragarna ringer ofta från ett nummer som ser ut att vara bankens och säger att de vill hjälpa dig att stoppa ett pågående bedrägeri, som kanske sker i utlandet eller i samband med en affär på Blocket. Men i stället kapar de din internetbank. Det tar bara några minuter.

Slår hårt mot privatpersoner

Den här typen av bedrägerier slår hårt mot privatpersoner, eftersom bankerna i regel inte ersätter de förlorade pengarna då kunden anses ha hjälpt bedragarna.

– Banken bedömer varje fall individuellt och enligt alla gällande föreskrifter, lagar och rekommendationer, säger Ingela Gabrielsson, sparekonom på Nordea, till SVT.

– Är det så att du frivilligt har gett ifrån dig din uppgift och godkänt en transaktion – då är det svårt att få ersättning, förklarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.