Belgien får hård kritik av dövblindförbund i USA

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är starka från omvärlden kring nyheten att två döva belgiska bröder fick dödshjälp efter beskedet att de skulle bli blinda.

Händelsen har väckt frågor om det etiska att ta sitt liv för att man håller på att bli dövblind, och det amerikanska dövförbundet och dövblindförbundet uttrycker gemensamt sin allvarliga oro över händelsen i Belgien.

Förbunden menar att en nationell regering har misslyckats med att ge meningsfullt stöd i livet för sina medborgare, särskilt de som är döva och på väg att bli blinda, och som även får andra funktionshinder.

Döva tvillingar i Belgien valde döden Teckenspråk

Pontus Degsell, ordförande i Förbundet Sveriges Dövblinda, sade i fredags i en intervju med Nyhetstecken att han tycker att det inträffade är tragiskt och berättade om hur han upplever livssituationen är för dövblinda i Sverige och världen.

Hela den intervjun ser du här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döva tvillingar i Belgien valde döden Teckenspråk

Mer i ämnet