Foto: TT

Bengt Lindqvist har avlidit

Publicerad

Före detta socialdemokratiska statsrådet Bengt Lindqvist har avlidit.

Lindqvist var biträdande socialminister 1985-91 och riksdagsman för Socialdemokraterna från 1982. Förutom politiken var han engagerad i frågor som gällde funktionshindrades vilkor. Han var själv blind och ordförande i Synskadades riksförbund mellan 1975 och 1985, i De blindas världsråds rehabiliteringskommitté 1974-81 och i Handikappförbundens centralkommitté 1977-85.

Han var också FN:s specielle rapportör i handikappfrågor.

Teckenspråksvärlden

Prisades av SDR

2009 tilldelades Lindqvist Sveriges Dövas Riksförbunds International award för sina insatser för dövas rätt till teckenspråket. Bland annat skrev SDR i motiveringen att ”tack vare Bengt Lindqvists insatser har dövas rätt till teckenspråk uppmärksammats i världen. Att få använda sitt språk, teckenspråket, är en mänsklig rättighet. Flera länder har på ett eller annat sätt gett teckenspråket en ökad status”.

Bengt Lindqvist blev 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet