Foto: SVT

Beskedet: Risbergskaelever får vänta ett år på nya lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Löftet om att flytta samtliga elever från Risbergska skolan till Rudbecksskolan håller inte. SVT Örebro kan nu berätta att eleverna på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade kommer att få vara i andra lokaler under ett helt läsår.

Enligt förvaltningschef Charlotta Karlsson-Andersson är det ett stort lokalpussel som nu läggs i kommunen. Risbergska skolans gymnasium läggs ner och eleverna ska flyttas. Samtidigt ska skolan byggas om för undervisning av Komvux- och SFI-elever.

– Målet har hela tiden varit att renovera medan eleverna är kvar, säger hon. Det var enligt önskemål från lärare och elever.

Risbergska skolan – teckenspråk

Men nu konstaterar Futurum som ansvarar för ombyggnationen att det har blivit svårare och svårare att kombinera renovering och undervisning. Därför får eleverna på Riksgymnasiet för Döva och Hörselskadade (RGD/RGH) evakueras tidigare än planerat och bara några veckor innan avslutningen.

– De kommer att flytta till Tullänggskolan där det kommer att finnas nya och anpassade lokaler inom tio dagar, konstaterar Charlotta Karlsson-Andersson.

Men det som under onsdagen lät som en tillfällig lösning under den sista månaden på terminen för eleverna på RGD/RGH visar sig nu bli en längre lösning än så.

– Vi kommer inte att hinna iordningsställa lokalerna på Rudbecksskolan, konstarerar Charlotta Karlsson-Andersson så under nästa läsår kommer undervisningen istället att behöva ske på Tullänggskolan.

Anledningen är en flyttrockad i och ur lokaler för vuxenskolans undervisning.

– Om vi inte håller tidplanen för byggnationen så får det konsekvenser för hela lokalplaneringen i kommunen. Då riskerar vi att ha elever på vuxentubildningarna som står helt utan lokaler.

På RGD/RGH är både lärare och elever upprörda över hur beslutet har fattats. Dessutom är eleverna mitt uppe i Nationella prov i samband med den tidiga flytten.

Att eleverna hela tiden får stå åt sidan för byggnation är något som bekymrar förvaltningschefen.

– Det är självklart ett beslut som bedrövar oss också, säger Charlotta Karlsson-Andersson. För de 33 elever som ska ta studenten i sommar blir det självklart ännu mer problematiskt.

Samtidigt berättar hon att det under fredagen kommer att hållas ett möte med elever, lärare, rektor och representanter från kommunen och Futurum.

– Tillsammans kanske vi kan komma fram till något som kan kännas lite bättre för de elever som går på Risbergska just nu i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Risbergska skolan – teckenspråk

Mer i ämnet