Foto: SVT

Budgeten: Regeringen föreslår 12 miljarder till klimatåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade på fredagen flera budgetnyheter inom miljö och klimat. Totalt handlar det om satsningar på tolv miljarder kronor.

– Det handlar om en lång rad åtgärder som verkligen gör skillnad i verkligheten. Det handlar om stöd till företag som ställer om men också om åtgärder som hjälper den enskilde att göra miljö- och klimatsmarta val , säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

I satsningen ingår bl.a. en kraftig förstärkning av elbusspremien på 1,1 miljarder kronor under 2022. Det blir även ett ökat stöd till miljölastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner på 200 milj kr.

Vidare föreslår man en satsning på nästan två miljareder kronor under 2022-2024 för att öka biogasproduktionen. Personliga tillgångar som bil eller båt ska kunna hyras ut skattefritt för 20 000/år och momsen på cykelreparationer halveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2021 – teckenspråk

Mer i ämnet