Foto: Hasse Holmberg/TT

Byggbolag tvingas köpa tillbaka lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på tio år tvingas flera byggbolag köpa tillbaka bostadsrätter som de inte lyckas sälja. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.

Trots att priset sänktes med 20 procent i höstas har HSB tvingats köpa in 120 lägenheter i Stockholmsområdet för att rädda bostadsrättsföreningar.

– Det är en värre kris nu än för tio år sedan, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago.

Enligt granskningen har de största byggföretagen i Sverige tvingats köpa över 400 lägenheter. Och nu dras det i nödbromsen.

– Det kan bli en halvering av byggstarterna i år, säger Lago.

Nu kan det dröja flera år innan krisen är över i framför allt Stockholm. Men även i andra orter har det blivit allt svårare att sälja bostadsrätter. Som exempel nämner HSB:s förbundsordförande Uppsala, Västerås och Örebro – orter där det byggts mycket de senaste åren.

SÅ MÅNGA LÄGENHETER HAR BYGGBOLAGEN KÖPT TILLBAKA

JM:181

HSB: 120

Riksbyggen: 59

Peab: 30

Veidekke: 30

Skanska: ?

När SVT frågade de största byggföretagen och bostadsutvecklarna i Sverige hur många bostadsrätter de tvingats köpa tillbaka senaste året fick vi svaren som syns ovan. Men det är troligen inte en helt rättvisande bild av hur verkligheten ser ut. För företagen har olika regler för när de köper tillbaka sina bostadsrätter. Vissa, som HSB, köper tillbaka de lägenheter man inte lyckats sälja i samband med att fastigheten står klar och de som köpte lägenheter har flyttat in. Andra bolag väntar med att köpa tillbaka lägenheterna tills tre eller sex månader efter inflyttning.

Dessutom finns det bolag som Skanska som inte vill redovisa hur många lägenheter man tvingats köpa tillbaka. Den information som ges är att det vid årsskiftet fanns 187 färdigställda lägenheter som inte sålts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.