Foto: TT

Chef döms efter dödlig vargattack

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sju veckor lång rättegång föll i dag domen i fallet med den djurskötare som dödades av vargar på Kolmårdens djurpark. Norrköpings tingsrätt dömer den dåvarande zoologiska chefen för vållande till annans död. Djurparken döms till företagsbot.

Tingsrätten menar att det funnits betydande brister i arbetsmiljöarbetet på Kolmårdens Djurpark.

Tingsrätten kommer fram till att var den dåvarande zoologiska chefen Mats Höggren som var ansvarig för arbetsmiljön i det område där ”Närkontakt varg” hörde och han döms nu till villkorlig dom och dagsböter.

”Den allvarligaste bristen vad gäller arbetsmiljön har varit att vargguiderna tillåtits arbeta ensamma inne hos vargarna, och dessutom utan möjlighet att med t.ex. ett larm kalla på hjälp vid en nödsituation.”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten dömer Mats Höggren för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Kolmårdens Djurpark AB ska även betala företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Detta har hänt:

Visa

Händelsen inträffade på förmiddagen den 17 juni 2012. En djurskötare på Kolmårdens djurpark som i flera år följt parkens vargflock gick ensam in till en grupp vargar i ett hägn. Hon bar varken larm eller kommunikationsradio, och det var när kollegorna inte hade hört av henne på ett tag som de anade att något var fel. När de tog sig till hägnet hittade de kvinnan död på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer